söndag 25 juni 2023

Hoya Krohniana



Denna söta växt med sina hjärtformade blad. Som inte är en Lacunosa, fast den såldes och odlades som "Hjärtformad Lacunosa" innan den publicerades som Krohniana. 
Tycker personligen att den kan få gå tillbaka som en Lacunosa, både blommor och deras doft är mycket lika. 

Vad jag vet så finns det 3 olika Krohniana som "kallades grön, silver och super silver" För att göra en utseende beskrivning. Men vill man ha med silver eller super silver så skriv det inom parantes. Så Krohniana (Silver).

Eller ja den hette från början Krohniana eskimo silver. Eskimo tog de bort ur namnet p.g.a. det kan verka kränkande mot Eskimåer. 

Enligt den svenska diskrimineringsombudsmannen bör ordet eskimå undvikas: Eskimå kan uppfattats som kränkande och bör därför undvikas, även om det finns delade meningar bland grönlänningar/inuiter.  

Nu har vi koll på detta 😊 Inte lätt med att hålla koll på alla namn och va de byter till. 

Annars så tycker jag denna sort är rätt okomplicerad, den får vatten ca 1 gång i veckan och näring ca 1 gång i veckan. Och de växer på fint, bara den gröna som har spelat lite diva. Men den fick sig en dusch av kumulus och efter de så blev den på bättre humör. Såg ingen ohyra på den, men tänkte i förebyggande syfte. 
Har den som kallades super silver med och den blommar för fullt. Med 1 till 2 klasar varje gång. Nu har jag inte kollat den på ett tag, kanske har fått fler klasar. 😉














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hoya australis & albomarginata

Namn: Hoya australis  Kom till mig: -22 Substrat: en mix av kokos, leca, bark och pimpsten Växtlighet: Rätt fort Vatten/näring: ca varannan ...